mei 25, 2021

minuten leestijd

Sinds een aantal jaar begeleid ik kleine groepen of individuen met vraagstukken tijdens sessies met paarden. Waar ik dat eerder los liet staan van mijn werk als adviseur en begeleider van organisatievraagstukken, integreer ik dat tegenwoordig ook in mijn trajecten. Een systemische ontmoeting met paarden, het geeft weer een ander perspectief.

Paarden geven ons een ander perspectief op onze lineaire werkelijkheid. Paarden denken niet lineair, in doelen of inidicatoren. Het zijn kudde- en prooidieren, reageren op hetgeen zich nu voordoet en overleven al 65 miljoen jaar. Om te kunnen overleven hebben zij een veilige en sterke kudde nodig. Fascinerend aan het werken met paarden vind ik dat paarden allereerst gericht zijn op het wij in plaats van het ik. Een paard reageert ook bij het contact met de mens vanuit de instinctieve behoefte een veilige en sterke (mini) kudde te vormen. Daardoor voelt het paard intuitief aan of het veilig is, om zich vervolgens te verhouden.

In een maatschappij waar het kudde denken steeds meer naar de achtergrond is geraakt bieden paarden ons mooie inzichten en helpen zij ons hoe met de principes en behoeften die voor hen zo natuurlijk zijn te werken.

Paardencoaching Willemijn Helmich1
Paardencoaching Willemijn Helmich

Ben je nieuwsgierig geworden naar het perspectief van de kudde? Neem gerust contact met mij op!

over de auteur

Willemijn Helmich